VÄLKOMMEN IN I FORUMET!

img_9634

Ni följare fick chansen att ställa era frågor till tillväxtforskaren Otto Westphal. Han har gjort sitt bästa för att besvara så många som möjligt av dem. Läs bland annat om: Hur många långa kvinnor finns i Sverige? Hur långa kommer min barn bli? Är långa människor smartare?

 

Medellängden

2.5% av de svenska unga kvinnorna är över 180 cm. Siffrorna ovan kommer från flickor som är födda 1976. Det finns inga studier på genomsnittliga svenska kvinnor. Den sekulära trenden varierar bland olika folk, pågående studier mellan svenska kvinnor födda 1976 respektive 1996 visar att medellängden har ökat med 4 mm under denna 20-årsperiod. Att generationerna ökar i längd beror på en mängd olika faktorer bl a hälsa och näring under uppväxten.

Det finns en annan viktig faktor också – i tider av goda livsvillkor ökar spridningen, dvs det blir något fler långa –och korta. I Holland som har den längsta befolkningen i Europa har den sekulära trenden i stort upphört. Den sekulära trenden har nästan alltid varit aningen högre för män än för kvinnor. Kvinnorna kommer aldrig att kunna bli längre än männen och det har att göra med de hormoner som styr tillväxten. Det kvinnliga könshormonet, östrogen, påverkar tillväxtzonerna hos både pojkar och flickor – det får tillväxtzonerna att växa ihop och sedan kan man inte växa längre. Pojkarna omvandlar en del av sitt testosteron till östrogen (därför får många ”hormonstinna tonårspojkar bröst) men jämfört med flickorna har pojkarna alltid lite mindre östrogen och sluter sina tillväxtzoner både senare och långsammare och kan därför växa mer.

 

Män & kvinnor

Det är mer än 300 olika gener i vår arvsmassa som bidrar till längd, en del har lite fler gener för att bli korta. Det är som att spela tärning! Syskon av samma kön och med bevisligen samma föräldrar kan skilja 20 cm i vuxenlängd. Sedan finns det en del tillstånd som leder till kortvuxenhet – ”cirkusdvärgar – achondroplasi” har en förändring i en gen, den ärvs dominant dvs 1/2 av avkomman får samma typ av kortvuxenhet men förutom ytterligheten achondroplasi finns det minst 50 andra mutationer som ger varierande grad av kortvuxenhet. Svält under fosterlivet, dvs barn som föds mad låg födelsevikt < 2500 g trots normallång graviditet >38 veckor, riskerar att förbli små och kortvuxna. Att killarna blir längre – se punkten medellängd.

 

Hur ofta blir barn längre än sina föräldrar?

Vi brukar räkna ut förväntad vuxenlängd baserad på medelföräldralängden som för flickor är mammans längd + pappans längd minus 13, delat med 2. Skillnaden mellan könen är runt 13 cm, man ”gör om” pappan till kvinna genom att dra av 13 cm från hans längd. Detta ger en ungefärlig uppskattning av vuxenlängden +/- 10 cm som är den statistiska spridningen. Ex. Mor 165, far 184 cm 184-13=171. 165+171=336 delat med 2 = 168. Flickan kan förväntas bli mellan 158 och 178 cm!

 

Om det är fråga om att ”stoppa” tillväxt utnyttjar man även sk skelettmognad, en röntgenundersökning av hand och har gamla data från 1933 och 1955 som man kan jämföra med och göra vuxenlängdberäkningar. Det är som när man skjuter mot en tavla, ju närmare man står tavlan ju lättare är det att skjuta prick — gör man en prognos hos en 8-9 –åring som ännu inte kommit in i puberteten är felet upp till +/- 10 cm, gör man det hos en 12-årig flicka som började få sin bröstutveckling vid 11 års ålder är felet 4-5 cm upp eller ned. Hur många % är omöjligt att svara på eftersom beräkning av slutlängd varierar väldigt mycket med beräknarens (läkare eller sjuksköterskas) erfarenhet och bedömning av patientens kroppsliga mognad.

 

Hälsa

Det finns ett ärftligt medfött tillstånd, ”Marfans Syndrom”, som förutom överlängd innebär en förändring i kroppens bindväv, som innebär sämre kvalitet och styrka i bindväven – vilket inte sällan ger problem med ledbesvär, ibland ögonproblem och ibland svaghet i stora kroppspulsådern. Marfans Syndrom är också dominant ärftligt dvs har en förälder detta är det 50% risk för avkomman. Sedan kan det ju också bli en spontan förändring i arvsmassan (mutation) och man kan då var den första i familjen som har detta tillstånd. Marfans Syndrom förekommer hos 1/5000-10000 svenskar, varför vi inte vet mer exakt beror på att svårighetsgraden varierar en del med lätta problem förblir oupptäckta och får kanske sin diagnos först när de får ett barn med svårare problem.

 

Sambandet mellan längd och smarthet – begåvning är väldigt diskuterad, kallas hightism och är väldigt utbredd i USA, tack och lov mindre i Sverige. Sambandet kan delvis ha att göra med den sekulära trenden. Många – långa storföretagare kommer från familjer som i flera generationer haft mycket goda förutsättningar under sin uppväxt – och därför hunnit bli lite längre än medelbefolkningen, födda med silversked och haft bättre förutsättningar även vad gäller utbildning mm. Slumpmässiga tester där man slumpmässigt testat en grupp långa individer har inte kunnat ge några övertygande bevis för att långa är smartare.

3 Responses to Allt ni vill veta om längd!

 1. Profile gravatar of annach annach : says:

  Det finns också en mycket ovanlig diagnos som också kan leda till långväxthet, SOTOS. Det är en kromosommutation som antingen finns i släkten, eller som i mitt fall, en “lokal” genförändring på det 5 kromosomparet. Har nästan blivit diagnostiserad med detta och det var en lättnad och många, många pusselbitar föll på plats. Sök på SOTOS så kan ni få veta mer. Tack för ordet! Mvh Anna

 2. Profile gravatar of annach annach : says:

  Har nästan precis fått diagnosen, Sotos syndrom.

 3. Profile gravatar of 6feetup 6feetup : says:

  Hej Annach!
  Jag hade inte hört talas om diagnosen du skriver om men skulle tycka det vore mycket intressant att höra mer om det. Kan du tänka dig att berätta lite om dina upplevelser?

Leave a Reply

ad-image